пʼятницю, 15 жовтня 2021 р.

 

Дії батьків у випадку фізичного чи психологічного цькування дітей

Як діяти, якщо вашу дитину досить жорстко ображають у школі? Завдають фізичних, психологічних, матеріальних збитків? Куди бігти? Як подати заяву? Читайте про все це нижче.

Базові поняття

1. Під фізичним насильством у юридичній практиці розуміється завдання фізичних ушкоджень (3 ступені тяжкості), фізичного болю, страждань тощо, шляхом нанесення ударів, штовхання, стискання тощо. Таким чином, твердження, що відсутність т.з. «побоїв» свідчить про відсутність правопорушення — хибне.

 2. Під психологічним насильством у практиці розуміється систематичне завдавання шкоди психічному здоров’ю особи.

У кримінальному провадженні щодо цього збирати докази повинен слідчий. Але можна допомогти слідчому, зібравши довідки від психологів, в яких зазначені скарги особи і описано, яка робота була проведена.

Дії батьків/опікунів під час застосування до дитини фізичного насильства/пошкодження майна

  1. Здійснити невідкладні дії з надання дитині медичної та психологічної допомоги.

  2. Шляхом бесіди з дитиною з’ясувати всі фактичні обставини справи.

    • Обставини застосування фізичного насильства/пошкодження майна (місце, час, присутніх осіб).

    • Осіб, які застосовували насильство/пошкоджували майно.

    • Ймовірних свідків.

  3. Звернутись до медичного закладу для опису фізичних пошкоджень, їх документування (у тому числі скарг на погане самопочуття).

  4. Звернення до керівництва навчального закладу з письмовою вимогою зупинити протиправні дії.

  5. Звернення з заявою до правоохоронного органу (органи Національної поліції України) з заявою про вчинення кримінального правопорушення у довільній формі.

    Відмова у прийнятті заяви не допускається (ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України).

Окремо вказати у заяві, яке майно було зіпсовано (зазначити приблизну суму завданого збитку), у подальшому бажано докласти підтверджуючі документи (чеки, роздруківки ринкової вартості майна тощо).

  • Після відкриття провадження подати слідчому цивільний позов у кримінальному провадженні (форма довільна, детально викласти обставини псування майна, суму завданого збитку, підтверджуючі документи).

  • В заяві описати в довільній формі всі фактичні обставини справи, надати копії важливих на думку заявника документів.

  • Отримати талон-повідомлення про прийом заяви.

  1. Підготовка позовної заяви у порядку цивільного законодавства про стягнення суми мат.збитків. Бажано звернутись до кваліфікованого юриста.

  2. Контроль результатів.

 

Дії осіб під час застосування до дитини психічного насильства:

  1. Здійснити невідкладні дії з надання дитині медичної та психологічної допомоги. Проконсультуватись з дитячим психологом з метою уникнути ризиків тяжких наслідків (суїцид, зникнення з дому, самосуд тощо).

  2. Ініціювати питання про тимчасове відсторонення/переведення потерпілого від насильства та осіб, які застосовували таке насильство у різні навчальні заклади/класи. Прим. Важливо розуміти, що з метою збереження навичок соціалізації дитини не потрібно переводити лише потерпілого від насильства. Або обидві сторони, або жодного переведення та забезпечення постійного контролю за особами, які підозрюються у застосуванні насильства.

  3. Шляхом бесіди з дитиною з’ясувати всі фактичні обставини справи.

    • Обставини ситуації.

    • Винних осіб.

    • Ймовірних свідків.

  4. Звернутись до адміністрації навчального закладу з метою вирішення конфліктної ситуації педагогічними методами. Поставити до відома територіально відділу освіти (ТВО) шляхом подання письмової заяви з детальним викладом обставин.

  5. Звернення з заявою до правоохоронного органу (поліції) з заявою про вчинення кримінального правопорушення у довільній формі. Питаннями протидії цькуванню у школах займається ювенальна поліція. (https://www.npu.gov.ua/news/Informacziya/yuvenalna-policziya-vprovadzhuje-proekt-iz-protidiji-bulingu-u-navchalnix-zakladax/ (приклад)

  6. Контроль результатів.

0 коментарі(в):

Дописати коментар

Підписка на Дописати коментарі [Atom]

<< Головна сторінка