середу, 13 липня 2022 р.

 ЩО РОБИТИ, ЯКЩО У ДИТИНИ ІСТЕРИКА?

Маємо знати, що  істерики бувають двох видів – природні та маніпулятивні.

 1️⃣ Природні, коли:

 дитині боляче, втомилася, не виспалася, злякалася, хворіє, гормональні зміни через вікові кризи – тобто істерика викликана станом здоров'я дитини.

 У такій істериці батькам краще:

 ✅ обійняти, втішити, підтримати, заспокоїти

 ✅ усунути причину (налагодити режим, підлікувати)

 ✅ перечекати (вікові кризи, втома).

2️⃣ МАНІПУЛЯТИВНІ:

 Це істерика з метою отримати бажане (іграшку, насолоду, гаджет) або отримати емоційний відгук від батьків, яскраву реакцію – тобто істерика для глядачів.

 Ознаки маніпулятивної істерики:

 😉 дитина кричить, захлинається, але чудово вас чує.  Тобто якщо ви пошепки скажете: «А я тобі нове Лего на новий рік куплю» – дитина почує та зацікавиться.

 😉 дитина може легко заспокоїтися.  Одна фраза: «Добре, гаразд, бери планшет, тільки не плач» – одразу перестає ридати, очі сухі, наче й не було нічого.  За природної істерики дитина не може заспокоїтися так швидко.

 😉 дитина смикає руками сукню, футболку, ляльку, машинку.  Згадайте себе, коли ви по-справжньому гірко плачете – при цьому майже неможливо рухати руками та ногами, всі кінцівки слабшають і стають «ватними».

 😉 у дитини не червоніє «трикутник люті» на лобі.

Тобто ваша дитина плаче не тому, що їй боляче,  не тому, що перевтомилася, не тому, що має кризу трьох років.  А просто тому, що це її спосіб досягти свого.

 ❓ Що ж робити за маніпулятивної істерики?

 ✅Спокійно сказати, що вимогу поки що виконати не вдасться.

 ✅ Не давати жодної емоційної реакції.

 ✅ Не лаяти, не хвилюватися, не звертати надто багато уваги.

 🚫 Залишати дитину одну або замикати в кімнаті не треба.

 ✅Залишайтеся поруч із ним.

 🚫Але не вступайте з ним у гру, не ставайте частиною цієї істерики.

 ❗️ Виховувати дитину під час будь-якої істерики не треба!

 ⭕️Якщо істерика природня і у дитини реально стрес – вона вас просто не почує.  Спочатку втішіть, обійміть, усуньте причину стресу, а поооворити встигнете потім.

 ⭕️ Якщо істерика маніпулятивна, то своїми вченнями ви лише дасте дитині ту саму увагу, яку вона вибиває з вас поведінкою.  І дитина зрозуміє – щоб батьки довше зі мною поспілкувалися, треба влаштувати істерику.

❗️Всі виховні моменти проводимо не раніше, ніж через 2 години після істерики.  Тільки коли і дитина, і ви повністю заспокоїться.

 Не чекайте, що дитина все зрозуміє з першого разу.  Що завжди буде слухняною, спокійною та тихою.  

Прийміть, що сльози – це нормально!  Змиріться, що дитина має право на істерику, що вона має право вимагати будь-що.  А ви маєте право на свої інтереси.  І пам'ятайте, що головні у домі – це не діти, а батьки.

0 коментарі(в):

Дописати коментар

Підписка на Дописати коментарі [Atom]

<< Головна сторінка